Hoe gaat het werken?
We vieren een overwinning op extreemrechtse homohaat, maar houden ons hart vast voor de toekomst. En putten moed uit rommel.
Persberichten
Jouw persbericht ook hier? Steun dan Cultuurpers met een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurmakers met een hart voor onafhankelijke journalistiek! Check ook onze bezoekcijfers. Die delen we gewoon. Hier. (cijfers worden openbaar vanaf vorige week.)
Boekman
“Hammelburg ontving de prijs voor haar proefschrift Being there live: how liveness is realized through media use at contemporary cultural events, waarin zij onderzoekt hoe de beleving van live-evenementen fundamenteel verandert door het gebruik van digitale media, in het bijzonder de mobiele telefoon.” Esther Hammelburg wint 6e Boekman Dissertatieprijs
“In 2023 trok de cultuursector ruim 140 miljoen bezoekers. Ondanks stijgende kosten en dreigende bezuinigingen tonen instellingen zich veerkrachtig en innovatief. Museumbezoek is bijna terug op pre-coronaniveau, festivals en podia stabiliseren of groeien licht, en Nederlandse films trokken meer publiek dan afgelopen 8 jaar. Tegelijkertijd blijft de financiële druk groot: inflatie, lagere gemeentebudgetten en fiscale wijzigingen zetten de sector onder spanning.” Cultuursector onder druk maar veerkrachtig: Boekmanstichting presenteert Cultuurmonitor 2024
Creatieve Coalitie
“Bij deze gezamenlijke campagne waren uiteindelijk honderden mensen actief betrokken. En tienduizenden makers en liefhebbers. Als lezer van deze nieuwsbrief maakte jij eveneens het verschil. Duizenden zzp’ers en werknemers in onze sector deden mee aan acties, deelden hun verhalen en maakten zich sterk. Namens De Creatieve Coalitie: bedankt!” De kogel is door de kerk: de btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen gaat definitief niet door!
Asko|Schönberg
“De naam Het Muziek is ontstaan uit een creatief proces met designbureau Lava, waarbij de artistieke missie als leidraad diende. De keuze is gewaagd: een taalkundige breuk, bedoeld om te blijven hangen, te ontregelen — en te prikkelen. Net zoals het ensemble zelf.” Het Muziek; de nieuwe naam van Asko|SchönbergRadicaal, eigenzinnig en ongehoord: een nieuw geluid breekt door
Amsterdam Museum
“Het ensemble van kunstwerk en bijbehorende objecten ontdekten wij in een private collectie en herkenden gelijk dat het niet alleen een zeer gedetailleerd schilderij is van de hand van grootmeester Carel Willink; een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de 20e eeuw, echter dat het iconische portret voor Amsterdam en Nederland tevens inzicht biedt in een periode van emancipatie en een algemeen belang op unieke wijze verbeeldt als enige in zijn soort in de kunsthistorie.” #Amsterdam Museum en Rijksmuseum kopen gezamenlijk schilderij Carel Willink
We groeien. Deze nieuwsbrief raakt snaren, en het harde werk eraan is beloond met een onstuimige groei van het aantal lezers. Deze grafiek deel ik daarom graag met je!
Je kunt op twee manieren bijdragen aan die groei! Het verschil is dat voor lid worden via onderstaande link geen Amerikaanse software nodig is. Je abonneert je via IDEAL en we regelen dat je ook de nieuwsbrief erbij krijgt.
Maakt je dat niets uit en kies je voor meer (maar wel in Amerika gehost) gemak, klik dan hieronder:
Werkt het?
Beste lezer,
Dit staat er vrijdagmiddag nog: “De Week van de Lentekriebels kan reken op steeds meer kritiek van ouders, die niet willen dat (dikwijls homoseksuele) volwassenen van Rutgers hun kind blootstellen aan seksualiteit. Vooral het gebruik van plastic namaakmodellen van geslachtsdelen valt bij ouders verkeerd. Scholen trekken hun deelname aan de Week in of schrijven brieven waarin ze ouders op het hart drukken geen namaakmodellen te gebruiken.”
Het is het enige citaat dat kennelijk nog mag blijven staan op de website van de Nederlandse afdeling van het Poolse Civitas Christiana. De rechter heeft gesommeerd alle leugens over het lovenswaardige lesproject van Rutgers offline te halen: Rutgers wint kort geding tegen Civitas Christiana – Waarheid wint het van leugens.
Vlak voordat de Paus ons al dan niet gaat bedanken voor de bloemen is de ultraconservatieve haatprediking van CC dus ingeperkt. Voorgoed verleden tijd is het alleen vast niet dankzij geldschieters uit landen waar de democratie inmiddels in de ijskast is gezet. Lees daarover nog maar eens het verhelderende artikel van Follow The Money (gratis link).
Hoe werkt cultuur?
Het past bij een tijd waarin de nieuwe generatie steeds conservatiever blijkt te worden. Hoe gaat de cultuursector daarmee om? En welk effect heeft het Trump-regime op onze cultuur? De vinkjes voor diversiteit en inclusie in subsidieaanvragen bij Raad voor Cultuur en Fondsen liggen al onder vuur. Tot nog toe onder verwijzing naar bureaucratie en ontmenselijking. Maar er zit soms al meer onder. Dat onderbuikgevoel komt boven wanneer het elders mainstream wordt. De ongekend harde aanval die het Trumpisme nu heeft ingezet op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie op universiteiten en in musea, zal dus zeker ook hier effect hebben. Zo werkt cultuur immers?
‘Het’ Muziek?
Dat houden we als Cultuurpers goed in de gaten. En hopelijk doet de cultuurpers ook mee. Dat lidwoord maakt wel iets uit. Zie Asko|Schönberg, die die typografisch lastige “|” in heeft geruild voor de taalkundig rampzalige lidwoordverhaspeling. Er is al genoeg gezegd over de gedachten achter de lidwoordkwestie van de naam ‘Het Muziek’, die Asko|Schönberg nu gaat voeren.
Mag ik daar bescheiden aan toevoegen dat het lastig is om zoiets specifieks als het ensemble A|S te vatten in een naam die bestaat uit twee uiterst generieke dingen? ‘Het’ en ‘Muziek’ verwijzen geen van beide naar iets specifieks, dus worden ze dat samen ook niet. En hoe gaan ze dat internationaal doen? ‘It Music’? ‘Das Musik’? ‘Le Musique’?
Wat was er mis geweest met A|S? Raar genoeg toch. Maar misschien ben ik een conservatieve jongere.
Enfin. Het is Pasen, het park is veranderd in een schilderij van David Hockney en de voorheen vreemde halsbandparkieten klinken volkomen naturel tussen de merels, lijsters en mezen. Zo werkt cultuur ook.
Dank voor het lezen!
Ben je al lid? Bedenk dan dat we een extraatje goed kunnen gebruiken!
Wijbrand Schaap, hoofdredacteur
PS: Delft Fringe Festival
Het is je misschien opgevallen, maar zo nu en dan brengen we tussen twee nieuwsbrieven door een video- of audiopost uit. Dat doen we omdat zulke postings anders ontvangen worden en anders eruit zien dan een gewone nieuwsbrief, vooral ook in de apps op mobiel. We proberen die podcasts beperkt te houden, maar omdat ze erg goed ontvangen worden, houden we ze er wel in.
Het zorgzaamste fringe festival ter wereld
“Maak gebruik van die vrijwilligers, ze zijn er voor je, ze willen alles doen!”. Met deze aanmaning sloot de directie van Delft Fringe Festival de laatste workshopdag af voordat op 27 mei het festival van start gaat. Delft Fringe is het eerste festival voor podiumkunstenaars aan het begin van hun loopbaan, of dat nu direct na school is, of na een andere…
PPS: België
Fijne gastposting van fotograaf Wilmar Dik, die zich uitvoerig bezig houdt met de gevolgen die de nieuwe zelfstandigenwetgeving voor mensen zoals hij gaat hebben. In België zijn zelfstandigen beschermd door de eis dat zij niet zonder contract mogen werken. Het Belgische model, waarin werken zonder overeenkomst niet is toegestaan, biedt inspiratie. Laten we in Nederland ook nadenken over dergelijke marktbescherming. Zo creëren we ruimte voor freelancers om hun werk duurzaam te blijven doen én te investeren in een pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. De nieuwe zelfstandigenwet naar Belgisch model – een betere bescherming van freelancers? Wat denk jij?
[comments]
PPPS: Mannenrommel
Shirley Manson was een van de vrouwen die in de jaren negentig het aanzicht en de klank van popmuziek blijvend veranderden. Dat leverde een boel haat op, en niet eens alleen van Civitas Chrisiana. Maar zij bestaat nog steeds en is nog steeds actief, ondanks een boel tegenslagen. Een mooi verhaal over overleven en daadkracht, en een mooie statement naar het old boys network: "Ik denk dat ze het eerst een geweldige afleiding vonden, een vrolijke knipoog. En toen, plotseling, dachten ze” - ik durf te zeggen dat ‘ze’ hier het patriarchaat zijn - ”van: 'Wacht even, deze vrouwen krijgen veel aandacht en nemen veel ruimte in beslag, en wij gaan het kapotmaken.' Onbewust, niet opzettelijk, denk ik. Maar er was een gevoel van: 'Je kunt teruggaan naar het gat waar je uit bent gekropen. Laten we teruggaan naar echte muziek, serieuze muziek, goede creativiteit, belangrijke statements en belangrijke geluiden die uit de mannen komen.'"‘I’ve pulled myself out of a very dark abyss’: Garbage’s Shirley Manson on depression, sexism, dodgy hips and happiness.