Hou van politici!
Wat zijn de valkuilen en kansen voor een bestuurder in de cultuursector? Erik Akkermans deelt 48 jaar ervaring. Hij is niet de enige die pleit voor meer variatie in subsidietermijnen.
Persberichten
Jouw persbericht ook hier? Cultuurpers verspreidt ze onder 20.000 websitebezoekers (90.000 views) per maand, plus onze socials, zoals deze nieuwsbrief, die zeer goed gelezen wordt. Neem dus een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurmakers met een hart voor onafhankelijke journalistiek!
TivoliVredenburg
“De gratis lunchconcerten zijn een begrip in Utrecht en een vaste traditie voor veel bezoekers. Het is ook een belangrijk podium voor de studenten van de Nederlandse conservatoria.” Nieuwe, gratis te bezoeken concertenreeks in TivoliVredenburg
Creatieve Coalitie
“Met het (digitale) boek ‘Leer Lobbyen in één Dag’ kunnen creatieve professionals zelf aan de slag om hun praktijkervaringen, kennis en problemen onder de aandacht te brengen binnen hun gemeente. Het boek bevat uitleg over hoe lokale besluitvorming werkt en succesverhalen van lokale lobbyinitiatieven vanuit makers.” Creatieve professionals aan de slag met ‘Leer Lobbyen in één Dag’
ZID Theater
“Het ExploreZ festival biedt ruimte aan gevestigde én opkomende makers uit binnen- en buitenland. Verhalen die je nog niet kende, kunstvormen die je verrassen – vaak vanuit perspectieven die zelden worden gehoord.” ExploreZ Festival 2025 – Theater, Kunst en Dialoog over Natuur & Mens: NU
Je kunt op twee manieren bijdragen aan die groei! Het verschil is dat voor lid worden via onderstaande link geen Amerikaanse software nodig is. Je abonneert je via IDEAL en we regelen dat je ook de nieuwsbrief erbij krijgt.
Maakt je dat niets uit en kies je voor meer (maar wel in Amerika gehost) gemak, klik dan hieronder:
Beste lezer!
De afgelopen jaren zat Cultuurpers heel vaak bij Kamerdebatten over cultuurbeleid. Daar kun je cynisch van worden. Toch kun je er ook van leren. Daarover meer, verderop in deze nieuwsbrief.
Eerst aandacht voor Erik Akkermans. Kan zijn dat je zijn serie ‘In Perspectief’ al langs hebt zien komen. De artikelen, waarin hij terugblikt op een carrière van 48 jaar in allerlei bestuursfuncties, zijn een lust om te lezen. Ze geven een aardige inkijk in hoeveel er is veranderd in het cultuurbeleid van Nederland. Of eerder: hoe weinig er is veranderd.
Empathie
Omdat de serie klaar is en hij bezig is met een papieren bundeling, praat ik met Erik Akkermans over de lessen die we uit de geschiedenis kunnen trekken. Mooi is hoe hij stelt dat de kunstsector erop vooruit is gegaan naarmate er meer vrouwen in de top zijn verschenen.
“Dat heeft toch met die empathie te maken. Als het je lukt om wel oog te hebben voor de mensen om je heen en gevoelens mee te wegen en tegelijkertijd toch ook op het goede moment de knopen door te hakken, ben je een goede leider en dat is voor vrouwen makkelijker dan voor mannen. Wij mannen hebben allerlei eigenschappen die in de weg kunnen zitten. Dus ik dacht, we gaan de goede kant op. Het wordt allemaal wat minder hard. Men snapt steeds beter dat je het samen moet doen. Het is minder haantjesgedrag. Het is minder ego.”
Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Luister daarom naar deze podcast!
‘Mensen zonder empathie hebben het makkelijker’
Luister naar deze podcast over leiderschap. Erik Akkermans heeft er 48 jaar ervaring mee.
Lobbyen lastig
Lobbyen is in de Tweede Kamer dus echt heel lastig geworden, bijna geen inhoudelijke deskundigen met verstand van kunst meer rondlopen . Niet bij de splinterpartijen en natuurlijk ook niet bij de extremisten, maar ook de VVD maakt er een zooitje van. Volgens Akkermans een partij als de VVD al een paar decennia geen cultuurwoordvoerders met kennis van zaken meer in.
Onze les: hoe minder echte kennis er is bij politici, hoe pijnlijker duidelijk werd welke organisaties met succes hadden gelobbyd.
Toppunt van die particuliere lobby’s was het laatste grote Kamerdebat over cultuur, afgelopen najaar, toen een paar clubs met succes het debat hadden weten te halen, dankzij een haakje dat werkte voor die ene PVV’er in Breda (De Stilte), die Limburgse afdeling CDA en PVV (opera Zuid)), de oostelijke regio (NSC): Begrotingsdebat Cultuur: toonbeeld van onmacht minister én Kamer.
Creatief met Lobby
Het was gênant om te zien hoe lobbyende culturele instellingen zich tegen elkaar hadden laten uitspelen. Ondertussen ontstond er gelukkig ook Een vorm van samenwerking die de algemene zaak van de culturele en creatieve sector diende: de Creatieve Coalitie. Gebouwd op het bloedige slagveld van de coronapandemie was het gelukt om de individuele belangen ondergeschikt te maken aan een gemeenschappelijk geluid voor de hele sector. Een gigantische prestatie in een veld waarin een paar honderd belangenorganisaties van subsectoren en disciplines elkaar vaker in de weg zitten dan helpen.
Het was gelukt dankzij een verbinder als de nog altijd diep betreurde Jan Zoet. Met Jeroen Bartelse, de TivoliVredenburg-directeur die in een eerder bestaan bij de Raad voor Cultuur had gewerkt en dus wist hoe de hazen in Den Haag liepen, kreeg hij een waardig opvolger.
Lobbykit
En nu deelt de coalitie haar kennis met het veld. Met een online ‘Lobbykit’ en een handzaam boekje stellen zij dat je kunt leren lobbyen in één dag. Ambitieus, maar doenlijk. Want uiteindelijk komt lobbyen erop neer dat je de politiek gaat helpen.
Politici zijn mensen zoals wij, verklaart een Hoorns raadslid in één van de video’s op de site. En dat klopt. Politici hebben hun roeping gevolgd uit een innerlijke noodzaak, mogelijk gepaard met enige geldingsdrang. Eenmaal in het pluche genieten ze mogelijk van de macht, maar schrikken ze zich doorgaans ook een rolberoerte van wat er allemaal op hun af komt.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Nieuwsbrief Cultuurpers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.