Moeten we het over mannen hebben?
Het lijkt ook oorlog tussen de seksen. Maar gillen helpt. En het Holland Festival ook.
Persberichten
Jouw persbericht ook hier? Cultuurpers verspreidt ze onder 20.000 websitebezoekers (90.000 views) per maand, plus onze socials, zoals deze nieuwsbrief, die zeer goed gelezen wordt. Neem dus een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurmakers met een hart voor onafhankelijke journalistiek!
Boekman
“De cijfers over werkgelegenheid, het aantal zelfstandigen en bedrijfsvestigingen laten zien dat de creatieve sector in Gelderland goed is hersteld na de coronaperiode, sterker dan het landelijk gemiddelde. De subsector Kunsten en erfgoed staat er economisch zelfs beter voor dan voor de coronapandemie.” Cultuur in Gelderland: goed bezocht en financieel veerkrachtig
Delft Fringe Festival
“Dit jaar staan thema’s als sterfelijkheid, behoefte aan verbinding, eenzaamheid, identiteit, adoptie, jeugdzorg, sociale normen en huiselijk geweld in de voorstellingen centraal. De sterke maatschappelijke betrokkenheid zal je zal ontroeren, verwonderen en vermaken.” Aftellen tot de start van Delft Fringe Festival op 27 mei
Raad voor Cultuur
“De Raad voor Cultuur adviseert om de subsidieperiode voor culturele instellingen en fondsen structureel aan te passen van vier naar acht jaar. Dit biedt meer ruimte voor artistieke vernieuwing en stimuleert samenwerking en verdieping. Ook verlaagt het de administratieve lasten en versterkt het de positie van instellingen als samenwerkingspartner voor cofinanciering en nieuwe initiatieven. Naast deze aanpassing benadrukt de raad het belang van betere afstemming tussen het cultuurbeleid van overheden. Hij pleit ervoor om dit vast te leggen in de Wet op het specifiek cultuurbeleid.” Raad voor Cultuur doet aanbevelingen voor het nieuwe cultuurbestel
Je kunt op twee manieren bijdragen aan die groei! Het verschil is dat voor lid worden via onderstaande link geen Amerikaanse software nodig is. Je abonneert je via IDEAL en we regelen dat je ook de nieuwsbrief erbij krijgt.
Maakt je dat niets uit en kies je voor meer (maar wel in Amerika gehost) gemak, klik dan hieronder:
Laten we het over mannen hebben
Beste lezer,
De manosphere is hot, en dus vinden best wat mensen dat we meer aandacht moeten hebben voor jongens. Lubach had het donderdagavond nog over Andrew Tate als misplaatst rolmodel. Om daar wat tegen te doen zouden we meer aandacht moeten hebben voor de specifieke dingen die mannen nodig hebben. Alsof een groep die al een flink aantal eeuwen de dienst uitmaakt werkelijk in nood zou zijn.
Het idee alleen al om commerciële types als Andrew Tate serieus te nemen, omdat ze veel volgers hebben, leidt ertoe dat je ze gaat legitimeren.
Speelplaatsje
We hebben zoiets ooit gedaan met het racisme van de PVV. Een hele krantenredactie waar ik werkte, had het opeens elke dag over Henk en Ingrid. Wilders namen we serieus, want hij was populair. We zitten nu met een regering die het pesten van kinderen met een andere kleur toejuicht. Hoe kwamen we daar terecht? We lieten ons meelokken naar het speelplaatsje van de tegenstander.
Zo werkt cultuur. Het maakt dingen normaal, die dat niet per se zouden moeten zijn. Je kunt een verhaal zo vaak herhalen totdat iedereen denkt dat het waar is. Zoals dat mannen hulp nodig hebben. Terwijl het toch echt de vrouwen zijn die nog elke dag omlaag gedrukt worden. Door mannen.
Waar dat toe leidt, zag ik zaterdag 10 mei. Ik was - met dank aan het Holland Festival - in Brussel om de voorstelling ‘Brotherhood’ te zien. Het was een dik drie uur durende draaikolk van tekst en beeld met als centraal thema de eeuwigdurende keten van mannelijk geweld tegen vrouwen. Waar vrouwen zelfs aan mee zijn gaan meewerken.
Carolina Bianchi
Inktzwart, die voorstelling, maar we hebben als zaal ook veel geglimlacht, van zuur tot hartelijk en meewarig tot verdrietig, want Carolina Bianchi is een genie. Lees wat ik erover schreef: Bianchi’s ‘Brotherhood’ is een geniale ontkleding van mannelijke zelfoverschatting.
Daarom moeten we het dus over mannen hebben, want zo gaat het niet langer. Waar de wereld schreeuwt om rode lijnen, trekken zij een streepje in het zand, en waar we bibliotheken nodig hebben, geven ze elkaar vliegtuigen kado. En als er dan eens een vrouw opstaat die iets verstandigs zegt, roepen ze ‘heks’ en steken ze de brandstapels aan.
Mannen? Echt?
Of ze starten een uitgeverij waar alleen boeken worden uitgegeven die door mannen geschreven zijn: New independent press to focus on male writers | Publishing | The Guardian. Zo gaan die dingen dus, want de mannelijke auteur die vorige week publiceerde over zijn avonturen als jonge Marokkaanse schrijfster, is dus inmiddels omarmd door de extreemrechtse manosphere.
De vrouwen achter Fixdit zijn nog maar nauwelijks begonnen, of het schreeuwkoor van castratieangstigen verheft zijn stem.
Bonobo’s
Laten we eens verder kijken: de Bonobo is ons meest nabije familielid in de natuur, en daar geldt al sinds apenheugenis het matriarchaat. Vrouwen hebben het voor het zeggen, afgewisseld met korte periodes waarin mannen met alles en iedereen op de vuist gaan. Dan wordt er even niet samengewerkt in de club.
Vervolgens nemen de vrouwen het over en werken de stamleden weer samen. Met succes. De gemeenschap bloeit. Samenwerken maakt iedereen gelukkig.
Intimideren
Inmiddels is na lang onderzoek duidelijk geworden hoe de vrouwelijke bonobo’s hun gewelddadige mannen eronder houden. Niet met seks, blijkt. In The New York Times lezen we wat de wetenschappers zagen:
“Ze ontdekten dat vrouwtjes coalities vormen tegen mannetjes om de machtsverhoudingen in hun voordeel te veranderen. Wanneer een mannelijke bonobo zich misdraagt, zullen vrouwtjes in de buurt hun krachten bundelen en hem aanvallen of intimideren. Mannetjes die bij dergelijke conflicten het onderspit delven, verliezen hun sociale status, terwijl hun vrouwelijke tegenstanders deze juist winnen, waardoor ze betere toegang krijgen tot voedsel en partners voor hun zonen.” These Apes Are Matriarchal, but It Doesn’t Mean They’re Peaceful. (gratis te lezen)
Krijsen
En wat blijkt het meest effectief? Krijsen en gillen. Mannetjesbonobo’s kunnen daar niet tegen. Iets waar wij mensen nog een beetje mee kunnen oefenen.
Ik zie kansen in Basel.
Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt! Een donatie is natuurlijk welkom. Die komt ooit terug in de vorm van inzichten die je elders niet vindt.
Dank voor het lezen,
Wijbrand Schaap, hoofdredacteur
PS: Quickscan Seksuele Grensoverschrijding
Afgelopen maandag was er een webinar, georganiseerd door Mores. Dit adviespunt voor mensen in de cultuursector die last hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is geen vanzelfsprekend in de sector. De positie van vertrouwenspersonen in de organisatie ligt nog steeds gevoelig. HR-functionarissen zien ze als concurrent, bijvoorbeeld.
Mogelijk helpt deze quickscan, die werd gepresenteerd bij het webinar: “Met deze Quickscan krijg je meer inzicht in of jouw organisatie de juiste stappen zet naar sociale veiligheid en de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) binnen jouw organisatie. De scan bestaat uit vier onderdelen: strategie, omgangscultuur, organisatiestructuur en ondersteunend systeem. Let op: de strategie voor cultuurverandering is binnen elke organisatie maatwerk. Houd daar rekening mee bij het invullen van deze Quickscan. Beantwoord elke vraag met ‘ja’ of ‘nee’. Bij sommige vragen, zoals over de omgangscultuur, is het antwoord mogelijk moeilijk te geven. Kies het antwoord dat het best past bij de situatie in de organisatie.” Quickscan
PPS: Songfestival-alternatief
Met dank aan Ted Gioia, iets om de schelle bombast van het Eurovisie Songfestival achter je te laten: