Niet iedere activist gooit soep naar Van Gogh
Wat ik meemaakte in De Zwijger (What’s in a Name?) en wat er te zien is op TV.
Persberichten
Jouw persbericht ook hier? Cultuurpers verspreidt ze onder 20.000 websitebezoekers (90.000 views) per maand, plus onze socials, zoals deze idioot goed gelezen nieuwsbrief. Neem in dat geval dus een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurmakers met een hart voor onafhankelijke journalistiek!
Holland Festival: In Memoriam Pierre Audi
“Zijn grootste uitdaging en artistieke hoogtepunt als regisseur vond plaats in het festival van 2019, met het ‘pièce de résistance' aus LICHT, een nooit eerder vertoond, driedaags project op basis van de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. De grootste productie ooit in het Holland Festival, geproduceerd in samenwerking met de Stockhausen-Stiftung für Musik, Koninklijk Conservatorium Den Haag en natuurlijk De Nationale Opera.
Voor het team was Pierre een inspirerende leider, die de lat hoog legde en scherp was in zijn vragen aan collega’s, maar tegelijk genereus en vol vertrouwen.
De herinnering aan hem, aan de festivaledities die onder zijn leiding en met zijn artistieke blik zijn gemaakt zijn onuitwisbaar, en zullen niet vergeten worden. “
Het Nut
“Het succesvolle format ‘de Orde van de Dag’ ontsproot in 2010 uit het brein van enkele maatschappijkritische Utrechtse theatermakers van het NUT en streek maandelijks neer in Stadsschouwburg Utrecht. Onder leiding van Greg Nottrot werd een team van acteurs, muzikanten, cabaretiers en schrijvers samengesteld die elke editie opnieuw een verrassend licht wierpen op de merkwaardigste berichten uit de actualiteit. Nu is ‘de Orde van de dag’ terug op de vertrouwde basis, maar met een nieuwe generatie makers.” DE ORDE VAN DE DAG: Satirische actualiteitenshow maandelijks in Stadsschouwburg Utrecht
Raad voor Cultuur
‘Voorzitter van de Raad voor Cultuur Kristel Baele: “Rien Fraanje brengt een waardevol perspectief mee naar onze raad. Zijn affiniteit met kunst en cultuur, in combinatie met zijn ruime bestuurlijke ervaring en kennis van het openbaar bestuur, maken hem bij uitstek geschikt voor deze rol. We kijken uit naar de samenwerking en heten hem van harte welkom.”’ Raad voor Cultuur verheugd over komst nieuwe secretaris-directeur Rien Fraanje
Explore The North
“Oerol en Explore the North maken hiermee ruimte voor allerlei vormen van ‘literatuur op het podium’, passend bij de signatuur van het Leeuwarder productiehuis. Met deze samenwerking bieden ze diverse (jonge) noordelijke en landelijke kunstenaars de mogelijkheid om zich al in een vroeg stadium te introduceren aan een avontuurlijk publiek. Voorstellingen worden gespeeld in het Nederlands, Fries, Engels en Farsi. De samenwerking tussen Oerol en Explore the North bestaat al een tijd, maar was nog nooit zo intensief en toekomstgericht.” Explore the North brengt Hub vol nieuw werk van onder meer Joost Oomen & De Poezieboys naar Oerol Terschelling
Holland Festival
“Dit jaar zijn er 10 coproducties die in wereldpremière gaan. Van grote internationale producties met thema’s als ecologie en vrouwelijke autonomie, tot een eerste ontmoeting tussen twee kunstenaars die elkaars werk bewonderen. We zetten ze voor je op een rij.” Wereldpremières bij het Holland Festival
Je kunt op twee manieren bijdragen aan onze tamelijk onstuimige groei! Via de site cultureelpersbureau.nl kan het zo:
Rechtstreeks via Substack? Klik dan hieronder:
Hoe dan ook: Cultuurpersleden waarderen het onafhankelijke journalistieke geluid, en dragen graag bij aan dit unieke medium, dat zichzelf zo al meer dan 15 jaar op eigen kracht staande houdt.
En nu: actievoeren
Beste lezer,
Moet een museum activistisch zijn? Interessante vraag die 8 mei rondzweefde in Pakhuis De Zwijger. Onder de titel Olie, Verf en Soep waren Extinction Rebellion en Fossil Free Culture door de Museumvereniging uitgenodigd voor een gesprek over hoe nu verder, qua milieu, klimaat en actievoeren.
Aan de basis: de diepe angst van kunstinstellingen voor nietsontziende GenZ actievoerders die in hun woede over het ontspoorde klimaat niet alleen de gebouwen, maar ook de kunst zelf beschadigen.
Beetje lastige premisse, bleek, want noch Extinction Rebellion, noch Fossil Free Culture (FFC) doen zulke acties. Het verst ging FFC in het vorige decennium met actie waarin ze iets artistieks met olie deden in de hal van het Van Gogh Museum. Een succesvolle actie, want sindsdien heeft het beroemde museum de banden met Big Oil verbroken.
Bankgeheim
De ‘soep’ in de titel van de bijeenkomst was ooit gebruikt door ‘Just Stop Oil’. Die hadden met soep gegooid naar Van Goghs Zonnebloemen, en dat ging maar net goed. Een actie waar de aanwezige activisten in De Zwijger zich van distantiëren. De organisatie van de avond had meer oog mogen hebben voor dit soort nuances, want nu bleek vooral hoe actievoerders voor een legitieme zaak op één hoop worden gegooid. En vreest de kunstwereld ook vreedzaam blokkerende demonstranten met een warm hart voor alles wat kwetsbaar is. Zoals erfgoed.
Door dit misverstand werd het een beetje rare avond, en leek er, los van die twee musea in Groningen en Drenthe die nog zaken doen met de oliejongens, weinig aan de hand. En ook was het raar dat Singer Laren hardnekkig weigerde in te gaan op de vraag of ze bij ING bankierden, en zo ja, of ze daar nog mee door zouden gaan.
Ongegrond
De angst van de keurige museumsector voor ER en FFC was dus al ongegrond, maar bleek voortaan ook nergens meer voor nodig omdat ER meldde zich vanaf nu niet meer met de kunstsector te bemoeien. De komende tijd kunnen we acties verwachten rond het voetbal.
Je kunt de avond nog eens herbeleven en zelf oordelen:
Mensen zoals wij?
Is er dan niets mogelijk, kunst-technisch gesproken? Natuurlijk wel. Nu we het toch over het klimaat hebben: de serie Families Like Ours van Thomas Vinterberg is misschien wel het beste wat er op tv te zien is over de klimaatramp die ons aan het overkomen is. Het is ook nog eens een voorbeeld voor scenarioschrijvers. Ik wijdde er een beschouwing aan. “Wat gebeurt er wanneer jij, die geprivilegieerde, goed opgeleide, hardwerkende en keurig levende maatschappelijk betrokken burger, opeens deel uitmaakt van iets wat Geert Wilders een tsunami zou noemen? Hoe voelt het wanneer jij, met al je netwerk en opgebouwd kapitaal, in handen valt van meedogenloze mensensmokkelaars? Wat doe je als het ontvangende land een rem zet op gezinshereniging?” Die terloopse ontsporing. Waarom Families Like Ours zo onweerstaanbaar goed is.
Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt! Een donatie is natuurlijk welkom. Die komt ooit terug in de vorm van inzichten die je elders niet vindt.
Trakteer eens op een koffie :-)
Dank voor het lezen,
Wijbrand Schaap, hoofdredacteur
PS: Minimumtarieven
Gastauteur Wilmar Dik zet zijn strijd voor eerlijke beloning van creatieven voort. “Het bedrijfsleven is heel creatief om waarde te creëren met (te) voordelige diensten van zzp’ers. Als daar nou eens standaard gewoon voor betaald zou worden zoals in België? Tot op heden is er in Nederland gekozen om daar niets aan te doen. Maar zolang je dat niet doet heb je te maken met de realiteit waar zelfstandig ondernemers mee te maken hebben. Opbouw van pensioen of een AOV is in bepaalde sectoren niet heel realistisch.” Bestaanszekerheid voor zzp’ers: waarom minimumtarieven per sector nodig zijn
PPS: Sadiqa Almakhadie
‘Sadiqa Almakhadie, vrij vertaald ‘eerlijke bedrieger’, stond twee keer eerder in het Hollands Maandblad. Haar biografie vermeldt dat ze in 1997 in de Marokkaanse plaats Essaouira geboren is. In 2021/2022 ontving ze ook nog een beurs van Hollands Maandblad ontving om proza te schrijven, al nam ze prijs niet zelf in ontvangst. Dat kon ook niet, want Sadiqa Almakhadie bestaat niet echt. Achter de naam schuilt de ‘muffe, witte’ Joris van Os, zo onthult hij vandaag in Het Financieele Dagblad.’ Tzum | Nieuws: 'Muffe, witte' Joris van Os komt niet aan de bak bij uitgeverijen, maar als Sadiqa Almakhadie vechten ze om zijn roman
PPPS: Erik Akkermans
Het werd uitgebracht in de meivakantie, en trok al een paar honderd luisteraars, maar wellicht had je het gemist. Een fijn interview met Erik Akkermans, die 4 jaar lang bestuurder was in de kunstsector, en daar interessante dingen over te melden heeft.
‘Mensen zonder empathie hebben het makkelijker’
Luister naar deze podcast over leiderschap. Erik Akkermans heeft er 48 jaar ervaring mee.
PPPPS: Soep voor het volk.
Enschede doet het al 700 jaar redelijk zelfstandig, en om dat te vieren komt er deze zomer een nogal groots project uit. Twee zalen, twee stukken en één finale, plus Jibbe Willems die eigenlijk gewoon drie toneelstukken toevoegt aan zijn toch al immer uitdijende toprepertoire. Lijkt mij leuk worden. Met dubbel eten.