Vouwfestival
Het festivalseizoen is geopend, met aandacht voor Holland Festival, Queering Puppets en Kaboom! En dat allemaal in een helemaal gratis editie! Dankzij onze leden.
Persberichten
Jouw persbericht ook hier? Steun dan Cultuurpers met een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurmakers met een hart voor onafhankelijke journalistiek!
Asko|Schönberg
In Study for Life wordt de genuanceerde en delicate wereld van Kaija Saariaho tot leven gebracht door een groep van zes dansers, de musici van Asko|Schönberg en sopraan Raquel Camarinha. Een innovatief elektronisch geluidsontwerp dat Saariaho’s composities verweeft, geeft het geheel een extra dimensie. Dit meeslepende werk vervult de lang gekoesterde droom van samenwerking tussen Tero Saarinen en de in 2023 overleden componiste Kaija Saariaho. Tero Saarinen Company en Asko|Schönberg bundelen krachten op het Holland Festival op 24 & 25 juni 2025
Holland Festival
In totaal zijn tijdens de 78e editie van het Holland Festival 43 toonaangevende producties, met 143 voorstellingen, te zien op 17 locaties. Er zijn 16 coproducties, 4 eigen producties, 14 wereldpremières en 22 Nederlandse premières. 22 Makers maken hun debuut in het festival: van grootse producties met tientallen deelnemers tot intieme solo’s dicht op het publiek. Holland Festival 2025 opent 11 juni met Thaise AI dans, Butoh, aandacht voor het kwetsbare lichaam, een bijzonder project dat drie weken duurt en een voorstelling in Den Haag
Het Nut
In Roos & Ariadne volg je de rode draad van het Griekse doolhof de kamer van Roos in. Ariadne belandde daar toen ze de knappe Theseus hielp ontsnappen aan een bijzonder onvriendelijke Minotaurus. Nu heeft hij haar in de steek gelaten, tot haar grote woede. Roos staat in haar nieuwe kamer, vers geverfd na de scheiding en verhuizing van haar ouders. Roos is niet boos. Zelfs niet nu ze haar hond Spikkel op marktplaats hebben gezet. Want Roos wordt niet boos, zo zit ze niet in elkaar… Of toch wel? Theater Sonnevanck & Het NUT presenteren: Roos & Ariadne (8+): Over liefde en andere walgelijke dingen
Fonds Podiumkunsten
De fondssubsidie ondersteunt de toegekende podia vier seizoenen lang bij het realiseren van hun plannen. Om het aantal toekenningen en de geografische spreiding en diversiteit te behouden, voegden we eind 2024 3,9 miljoen euro extra toe aan het budget voor de podiumregeling. Hierdoor kunnen we 134 podia ondersteunen met hun programmering, vergelijkbaar met twee jaar geleden, toen de regeling voor het eerst werd uitgevoerd. Subsidietoekenning voor podia: 26,8 miljoen euro voor programmering en publieksverbinding
Je kunt op twee manieren steun geven aan Cultuurpers, met dezelfde rechten. Het verschil is dat voor lid worden via onderstaande link geen Amerikaanse software nodig is. Je abonneert je via IDEAL en we regelen dat je ook de nieuwsbrief erbij krijgt.
Maakt je dat niets uit en kies je voor meer (maar wel in Amerika gehost) gemak, klik dan hieronder:
Vouwfestival.
Beste lezer,
Het Holland Festival is alweer een tijdje geleden afgestapt van dikke programmaboekjes. Van die indrukwekkende boekwerkjes waar je een tas voor mee moest nemen, die niet in een binnenzak pasten, en waarvan je het idee kreeg dat het festival iets heel groots en zwaars was waar je veel voor gelezen moest hebben.
Net als vorig jaar beslaat het programma voor editie 2025 nu dertig pagina’s, maar dan aan elkaar vast gevouwen. Ofwel: een vouwblad, lekker overzichtelijk en per dag, per week gerangschikt met subtiele kleurcodes voor mensen die willen weten of het opera, dans, muziek of theater is waar ze naartoe kunnen. Het past opgevouwen in een zomerse broek- of binnenzak.
Asbest
Los bijgevoegd is een 14 pagina’s tellend interview met associate artist Trajal Harrell, dat dan wel weer als boekje is gevouwen. Maar goed, dat heb je niet elke dag van het festival nodig. Of wel, want in dat boekje staat ook het programma waarmee Harrel de editie van dit jaar echt anders dan andere jaren maakt: Welcome To Asbestos Hall.
Dit programma-onderdeel verschaft het Holland Festival dit jaar een echt festivalhart, al zullen we het nooit zo mogen noemen, natuurlijk. Maar in het jaar dat het roemruchte Over ‘t IJ festival ten grave is gedragen, vraagt het Holland Festival je nu om toch het pontje bij Amsterdam Centraal te pakken en vanaf het IJ-plein te wandelen naar het rafelrandje waar Likeminds is neergestreken.
Likeminds
Kunst en oude industriepanden gaan al heel lang samen, en ook al doet men op het NDSM-terrein nog zo zijn best om die rafelrandsfeer overeind te houden tussen de miljonairsappartementen: Likeminds zit op een plek waaromheen nog gewoon sociale woningbouw uitkijkt over het IJ. Uit een tijd waarin dat nog kon. Sociale huur op een A-locatie.
Je kunt tijdens het festival elke dag langskomen bij Trajal Harrells Asbestos Hall in de studio’s van Likeminds om er dansers, schrijvers, kunstenaars, acteurs en aanverwanten aan het werk te zien. Harrel brengt hiermee een ode aan de oorspronkelijke Asbestos Hall, een oude asbestfabriek waar de Japanse legende Tatsumi Hijikata de butoh-kunst ontwikkelde. Harrel zelf acht zich schatplichtig aan die traditie, die terug te zien is in de Vogueing-stijl van zijn dansperformances, zoals vorig jaar in The Romeo.
Het IJ over
Elke dag even loungen bij Harrell, en - als het weer meezit - dat tochtje over het IJ maken, al kun je natuurlijk ook ondergronds naar Noord. En dat dus als onderdeel van een festivalprogramma dat ook in tijd veel compacter is dan vorige edities. Dat betekent dat je - van buiten de A10 komend - nu ook makkelijker een paar dagen festival kunt boeken. (Tenzij je op de A10 blijft hangen).
Het programma van het Holland Festival is zo ingericht dat er elke dag wel iets anders te zien is. En de nachten zijn ook nog eens mooier gemaakt (Festival x Africadelic: Van Kuduro tot Afrotech ).
Die ontwikkeling is een paar jaar terug ingezet. Daarmee borduurt het festival voort op die andere grote hoofdstedelijke traditie: het Amsterdam Dance Event. Een gebeurtenis die het ook steeds moeilijker heeft tussen de miljonairs van het NDSM-terrein.
Populaire elite
Van heel andere orde, maar niet minder speciaal, is het komende week al in Amsterdam-Oost. Dan kun je naar het Queering Puppets Festival in het Plein Theater. Dat is klein, maar daarom niet minder waardevol. Dit zegt directeur Berith danse erover: “Wat ik zelf als persoon soms best wel ingewikkeld vind, is dat je naar een festival gaat, en dat heeft dan - wat helemaal oké is - 28 locaties. Maar ik heb dan niet het gevoel dat ik…. Ik vind het ook weleens leuk om gewoon naar een festival te gaan dat alleen maar hier is.”
Wie zich ongemakkelijk voelt bij begrippen als ‘queer’ en ‘puppets’ zou hier zeker langs moeten komen. Want juist die begrippen zijn zo essentieel voor wat kunst is. We hebben het erover in deze podcast: “Je kunt dus een spons op je vinger hebben en denken dat het Donald Trump is die je dan opeet, of whatever. En dan is dat een enorme opluchting voor mensen om naar te kijken. Ja, die zin heeft poppenspel en objecttheater buiten alle andere theatervormen die kracht, die magie, dat geloof”:
Animatie
Poppen komen verder dan mensen. Ze leven in de wereld die het dichtst bij onze verbeelding bestaat, en dat equivalent vind je ook in de animatiefilm. Leo Bankersen sprak met de directie van Kaboom-festival over hoe sterk de verbeelding van de animatie werkt met een werkelijkheid die steeds vijandiger wordt:
“De kracht van animatie is dat het een universele taal spreekt. Door het gebruik van beeldtaal, symboliek en metaforen kan een animatie zich uitspreken tegen onderdrukking en dictatuur in het algemeen, in plaats van een specifieke dictator. Zo kan je meer universele verhalen vertellen, die even goed worden begrepen in China als in Rusland of Brazilië. Animatie is een van de meest universele talen om over politieke onderwerpen te spreken.” Lees daarom: “Tegenwoordig kan animatie heel snel reageren.” – Kaboom 2025 brengt rebelse vrouwen en provocatie
Bij elke nieuwsbrief-editie sluiten zich meer mensen aan bij Cultuurpers. Dat maakt me trots en geeft me moed om door te gaan. Als je nog geen lid bent: doe het nu. Als je al lid bent: enorm bedankt. Mocht je iets extra’s willen doen: doneer hier. Of:
Dank voor het lezen!
Wijbrand Schaap, Hoofdredacteur
PS Ik ben Martin Parr
De fotograaf Martin Parr is een warmhartig mens met een perfect oog voor ons vermogen om gelukkig te zijn. Zelfs in een beroerde wereld. Ik was er deze week even aan toe. De man heeft een magische blik en een perfect gevoel voor het veelzeggendste beeld van het op het oog nietszeggendste leven. Ik ben Martin Parr: de fotograaf die het gewone bijzonder maakt | AVROTROS
PPS: Zij is Dieuwke Wynia
Toen de ellende op de werkvloer van DWDD aan het licht kwam, werd niet alleen Matthijs van Nieuwkerk ontmaskerd als een tiran die het begrip ‘champions league’ wist te vertalen naar iets waar bloed moest vloeien. Eindredacteur Dieuwke Wynia werd ontmaskerd als de vrouw die hem door dik en dun steunde in die cultuur. Nu schrijft zij haar verhaal van zich af in een nieuwsbrief die een aardige inkijk geeft in het leven op een redactie van een programma dat dagelijks moet scoren. Ze pleit zichzelf niet vrij, maar is ook keihard over haar voormalige baas:
PPPS: Hij is een man
Omdat we er allemaal mee te maken hebben. Tenminste als je iemand kent of bent die graag kennis deelt. Of een Substack heeft. Best een reminder om het een beetje kort te houden, toch? Wat jij? Of wil je dat ik het nog wat beter uitleg?
PPPPS: Dit is een online survivalgids
De Chromecast vervangen we door een Raspberry Pi, zodra die ook met Apple praat. Inmiddels is hier GMail vervangen door Proton, draait Cultuurpers op Duitse servers en verhuizen we de cloud binnenkort ook naar een server onder een Zwitserse Alp. Websites bekijken we via de Brave Browser op een Fairphone zonder Android. En Cultuurpers draait al sinds 2009 op Open Source (Wordpress) en een Ubuntu-server. Vanzelfsprekend twitteren we niet meer op X en zit Facebook in de wachtkamer voor de uitgang. Amazon begint opeens te mailen dat we vooral op WhatsApp moeten blijven. We zijn gelukkig met Bluesky en Mastodon. Daar kun je via ons ook nog een account krijgen.
Iets voor wapperende preppers? Zelfs belangenvereniging Cultuurmarketing.nl geeft nu al tips om los te komen van ‘Big Tech’: Culturele organisaties: is het tijd om big tech te verlaten? - Cultuurmarketing
PPPPPS: Daar is Heather Cox Richardson
Je hebt deze nieuwsbrief niet om op de hoogte te blijven van rampzalig nieuws uit Afrika, Turkije, de VS, Gaza, Rusland, Den Haag en Oekraïne. Voor wie gedetailleerd wil weten wat er zich in de VS afspeelt raad ik je deze uitstekende nieuwsbrief aan:
PPPPPPS: Wij zijn het haasje
Deze op repeat en heel hard headbangen tijdens de afwas. Of joggen. Of TV kijken
Dit is de eindredactie: Suzanne Brink
.