Nieuwsbrief Cultuurpers

Nieuwsbrief Cultuurpers

Share this post

Nieuwsbrief Cultuurpers
Nieuwsbrief Cultuurpers
Vreemde stemmen boeien

Vreemde stemmen boeien

We kijken terug op het Holland Festival en vooruit naar nieuwe manieren om kunst te financieren, en vragen ons af waar censuur begint en artistieke vrijheid ophoudt

Cultureel Persbureau's avatar
Wijbrand Schaap's avatar
Cultureel Persbureau
and
Wijbrand Schaap
Jun 30, 2025
∙ Paid
3

Share this post

Nieuwsbrief Cultuurpers
Nieuwsbrief Cultuurpers
Vreemde stemmen boeien
2
Share

Persberichten

Eerst aandacht voor onze leden. Jouw persbericht ook hier? Cultuurpers verspreidt ze - voor een werkelijk ‘hilarisch’ bedrag - een heel jaar onder 20.000 websitebezoekers (90.000 views) per maand, plus onze socials, zoals deze nieuwsbrief, die zeer goed gelezen wordt. Neem dus een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe dus ook mee met deze groeiende groep cultuurorganisaties met een hart voor onafhankelijke journalistiek!

Holland Festival

“Dit festival kende unieke logistieke uitdagingen voor ons publiek. Er waren NS-stakingen, Den Haag – waar voor het eerst in 35 jaar weer een festivalvoorstelling plaatsvond – en Amsterdam waren slecht bereikbaar door de NAVO-top en het grote Amsterdam 750-feest op de ring, en er waren meerdere verstoringen op het spoor. Ook voor de productieafdeling was het spannend op om artiesten en decors op tijd op alle locaties te krijgen.“ Holland Festival 2025 afgesloten met een rijkgeschakeerd slotweekend

Cultuurpers is er niet alleen voor kunstorganisaties. Als jij ook behoefte voelt aan onafhankelijke journalistiek over kunst en kunstbeleid, kun je ook steun geven. Dat kan via onderstaande link.

Word lid via iDeal

Je kunt ook via substack lid worden. Dezelfde voorwaarden, andere weg.

Blijven luisteren, dus

Het slotapplaus na ROHTKO in het Holland Festival laat geen onduidelijkheid bestaan over de mening van de crew uit Letland.

Beste lezer!

Jeroen Bartelse is niet alleen directeur van TivoliVredenburg en inspirator van de Creatieve Coalitie, ooit was hij ook directeur van de Raad voor Cultuur. Ik leerde hem kennen via Joop Daalmeijer die ik in 2014 sprak als voorzitter van die Raad. (Dat interview is exclusief voor leden, dus log in met je account en lees het op ‘Bezuinigingen leiden wel degelijk tot kwaliteitsverlies.’ Het grote Raad voor de Kunst-interview (1): “Het mecenaat is natuurlijk flauwekul.”)

Nu publiceert Bartelse een belangrijk vervolg op dat gesprek, in een andere hoedanigheid. Co-auteur Paul Adriaanse, een bestuurskundige die bekend is als aanjager vanuit de Universiteit Utrecht van het programma Leiderschap in Cultuur, maakt het plaatje compleet.

Cultuur is een school

Het artikel, dat ze vorige week op Cultuurpers en in deze nieuwsbrief publiceerden, is inmiddels een paar duizend keer gelezen: Slimmer, eerlijker en goedkoper: zo kun je cultuursubsidie beter verdelen. Niet voor niets, want hier staat een goede blauwdruk voor een nieuwe manier van cultuur financieren in ons land. Bartelse en Adriaanse maken een onderscheid tussen de verschillende partijen die bij het maken en presenteren van kunst betrokken zijn. Ikzelf vergelijk het met onderwijs of gezondheidszorg: er zijn instellingen die langdurig moeten kunnen bestaan (een ziekenhuis en een school bijvoorbeeld) en producenten die gedijen bij tijdelijke verbanden, zoals ensembles of individuele makers. Daar kun je een ander systeem voor hanteren.

Er zijn al wat reacties binnen, waarvan de meest in het oog springende die is van de ervaren kunstbestuurder Erik Akkermans: Artikel Bartelse en Adriaanse is een grote stap voorwaarts. Hij betoogt dat er wellicht eerder met kleine pasjes naar een nieuw bestel moet worden toegewerkt.

Toekomstverkenners

Interessant is dan ook de verkenning die maandag 30 juni werd gepresenteerd door ART-Up: Art-up - Inschrijvingen geopend: 30 juni slotevenement Toekomstverkenners. Het beeld dat uit die verkenning opdoemt laat zien dat er in zakelijk opzicht duidelijke verbeteringen te zien zijn in de cultuursector, maar dat het bij incidenten blijft. De structuur die Bartelse en Adriaanse voorstellen, biedt dus ook meer ruimte voor de onderzochte zakelijke innovatie. Als kunstinstellingen langer dan vier jaar vooruit kunnen kijken, krijgt innovatie meer kans.

We willen nog dieper op de materie ingaan met artikelen en een podcast, dus hou de site en deze nieuwsbrief in de gaten.

En draag vooral bij met je eigen commentaar. Graag!

Leave a comment

Authenticiteit

Lees hieronder verder over wat we meenemen van het afgelopen Holland Festival en hoe het gebruik van het woord ‘palestina’ gevolgen heeft voor artiesten.

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Nieuwsbrief Cultuurpers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Cultureel Persbureau
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share