Nieuwsbrief Cultuurpers

Nieuwsbrief Cultuurpers

Share this post

Nieuwsbrief Cultuurpers
Nieuwsbrief Cultuurpers
Keert de wal het schip?
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Keert de wal het schip?

In deze nieuwsbrief mooie ontmoetingen in het echte leven en een waarschuwing voor AI en het grootkapitaal. We zouden er bijna communistisch van worden.

Cultureel Persbureau's avatar
Wijbrand Schaap's avatar
Cultureel Persbureau
and
Wijbrand Schaap
May 23, 2025
∙ Paid
1

Share this post

Nieuwsbrief Cultuurpers
Nieuwsbrief Cultuurpers
Keert de wal het schip?
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
1
Share

Persberichten

Jouw persbericht ook hier? Cultuurpers verspreidt ze onder 20.000 websitebezoekers (90.000 views) per maand, plus onze socials, zoals deze nieuwsbrief, die zeer goed gelezen wordt. Neem dus een 'Cultureel lidmaatschap'! Doe ook mee met deze groeiende groep cultuurbedrijven met een hart voor onafhankelijke journalistiek!

Delft Fringe

“Zelf werd mij op 24-jarige leeftijd de kans geboden om festivaldirecteur te worden en sindsdien staat ‘kansen geven’ voor mij in mijn werk centraal. Kansen voor nieuwe makers, maar ook voor het publiek en mijn collega’s. Vanuit mijn overtuiging dat je als festivalorganisatie niet zonder samenwerkingspartners kunt, zochten we de afgelopen jaren de samenwerking op met (de gemeente) Delft en tal van culturele- en maatschappelijke organisaties. Hiermee wisten we de afgelopen jaren de impact van onze activiteiten verder te vergroten. Delft Fringe Festival staat als een huis én op de kaart, daar ben ik enorm trots op. Vol vertrouwen maak ik plaats voor nieuwe energie.” Roel Funcken vertrekt als directeur-bestuurder Delft Fringe Festival

Cultuur+Ondernemen

“De sleutel voor het verbreden en vergroten van de financiering van cultuur zijn sterke waardeproposities. Kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties realiseren zich te vaak niet welke andere partijen waarde ontlenen aan hetgeen ze doen en weten daar een overtuigend verhaal van te maken. Die waarde kan meer zijn dan enkel de culturele waarde die wordt voortgebracht en liggen op andere terreinen. Kunstenaars en creatieven kunnen bijdragen met hun creatief denkvermogen en verbeelding. En positieve effecten hebben voor bijvoorbeeld leefomgeving, mentaal welzijn van bewoners of toerisme.” Bericht uit het veld - 'Schaarste in een wereld vol geld'

Cultuurpers is er niet alleen voor kunstbedrijven. Als lezer kun je op twee manieren bijdragen aan onze groei! Het verschil is dat voor lid worden via onderstaande link geen Amerikaanse software nodig is. Je abonneert je via IDEAL en we regelen dat je ook de nieuwsbrief erbij krijgt.

Word lid via iDeal

Maakt je dat niets uit en kies je voor meer (maar wel in Amerika gehost) gemak, klik dan hieronder:

En daarom leven wij

Beste lezer,

Uiteindelijk gaat het bij kunst om de tastbare, fysieke ervaring. En niet alleen bij kunst. Online meetings zijn een kwelling, vergeleken met een leuke ontmoeting bij het koffiezetapparaat. Live concerten met echte muzikanten en echte zangers zijn zoveel ontroerender. Wat zou het fijn zijn wanneer het Eurovisie Songfestival (als het na deze beschamende editie niet wordt afgeschaft) van de deelnemers eiste dat alle muziek live op het podium werd uitgevoerd, met een orkest in de bak, door betaalde muzikanten. (Uit de oude doos: Eurovisie Songfestival had het Metropole Orkest, maar koos voor studenten.)

Toneelgroep Dystopia

Wat zijn de Fringe Festivals dan een ongelooflijke verademing. Delft spant de kroon met voorstellingen op de meest bizarre locaties: bij mensen thuis, in een molen, een museumfoyer, een café. Alles om de spelers en publiek dicht bij elkaar te brengen. Deze week sprak ik de groep die vorig jaar de publieksprijs won (een andere prijs is er in Delft niet) en het werd een leuk gesprek over kunst met lage drempels, lichte tonen en zware boodschappen: Publieksfavoriet Dystopia opent Delft Fringe: “Ik hoop dat wij de stem van het publiek laten horen.”

Een flink eind aan de andere kant van het spectrum van live muziek bevindt zich Resonate, het gezelschap van en rond harpiste Andrea Voets. Zij kon haar unieke ‘musical journalism’ verder ontwikkelen dankzij het Fast Forward-programma van het Fonds Podiumkunsten, en maakte de live podcast For Real over de bijzondere verhouding tussen mannen en vrouwen als het gaat om waardering, respect en beloning. De prachtige video is uitgebracht bij Cultuurpers:

Hoe Andrea Voets met Resonate in een hogere versnelling kon schakelen

Cultureel Persbureau
·
May 20
Hoe Andrea Voets met Resonate in een hogere versnelling kon schakelen

Verwacht bij de eerstvolgende ramp geen uitruk-team, voorzien van harp, gitaren en een zingende reporter. De muzikale journalistiek van Andrea Voets beweegt zich op het fascinerende gebied van onderzoeksjournalistiek en live improvisatie, podcasting en séance-like concertpraktijk. Inmiddels heeft haar werk een flinke impuls gekregen vanuit het Fonds Pod…

Read full story

De vloek van het succes

Is het al lastig om in de mannenwereld van de muziek iets voor elkaar te krijgen, wie schrijver wil worden moet ook door honderden hoepels springen. Onze eindredacteur Suzanne Brink debuteerde in 2016 als schrijver bij Ambo Anthos met het goed ontvangen boek ‘Grootser dan ik’. Het werd alleen geen wereldhit, dus boek twee, inmiddels af, loopt niet vanzelf naar de boekwinkels. Het is opnieuw vanaf nul starten.

Ze bezocht vorige week daarom een bijeenkomst die was georganiseerd door de Auteursbond onder de titel ‘Hoe (over)leef je als schrijver’, en kwam er met gemengde gevoelens vandaan. “En reuze fijn als je agent je adviseert geen ja te zeggen tegen drie aanvragen voor een schrijversoptreden op één dag. Bij de meeste debutanten is dat gelukkig niet nodig. Toch, één advies waar ik me helemaal in kan vinden: begin aan een volgend boek voordat je goede, slechte of geen recensies over je zojuist gepubliceerde boek krijgt. Schrijf altijd door.” Lees er alles over: Is een Auteursbond er alleen voor succesvolle schrijvers?

Maar glorieus debuteren is ook niet zaligmakend. We houden ons hart vast voor de jonge schrijfster die met haar debuut zelfs direct de Libris Literatuurprijs won. Safae el Khannoussi moet na Oroppa de torenhoge verwachtingen overtreffen, en dat lukt heel veel sterdebutanten niet, schrijft de Volkskrant in een artikel waarin opvallend veel succesdebutanten tot eendagsvlieg blijken te zijn gekrompen. De vraag stellen blijkt hem te beantwoorden met een hartgrondig “Nee”: “Als je eerste boek zo de ­hemel in wordt geprezen, wat moet er dan van de tweede komen? Bestaat er een zachte landing na zo’n loeiharde lancering?” Debutant Safae el Khannoussi wint met Oroppa de Libris Literatuur Prijs 2025 | de Volkskrant.

Verzonnen boeken

Overigens hoef je niet eens een boek geschreven te hebben om tot de toplijstjes van de kranten toe te treden.

(Lees hieronder verder over graaifondsen, AI, Mr Motley, De Correspondent en Noorse Zalm)

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Nieuwsbrief Cultuurpers to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Cultureel Persbureau
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More